Pierwszy raz w życiu robiłam. Bosssski był.
Przedstawiam państwu: Likier kawowy.
- 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 4 żółtka
- 25 dkg cukru (drobny biały lub brązowy)
- 700 ml słodkiej śmietanki 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 100 ml spirytusu 95 %
- 25 ml wody (1/4 kubka)
- Kawę rozpuszczalną zaparz w niedużej ilości gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia
- Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do ubitej masy wlej stopniowo, małym strumieniem, cały czas mieszając, spirytus, kawę i śmietankę.
- Całość dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
- Gotowy likier przelej do karafki lub butelki, zakorkuj i włóż do lodówki na kilka godzin.
Ma jednak dwie wady:
- Stanowczo zbyt szybko się kończy
- Pamiętajcie, że zawiera kawę czyli ... nie polecam przed snem zbyt dużej ilości.